Nieuwe pianodocente Tamara Laverman

Door Ria Baas

Sinds kort is Tamara Laverman pianodocent bij T2muziek, waar ze op dinsdag lesgeeft. Om haar beter te leren kennen, interview  ik haar op een warme middag buiten aan een picknicktafel op de nieuwe leslocatie de voormalige Albert Schweizerschool in Renkum. In gesprek met een veelzijdig musicus.

Tamara (26 jaar) is opgegroeid in Ede en vertelt dat ze een jaar of acht was, toen ze zelf piano ging spelen. Ze kreeg les van een particulier docent en zong daarnaast bij Koorschool Midden Gelderland. Op 16 jarige leeftijd volgt ze naast de middelbare school een vooropleiding Muziek bij de ArtEZ Hogenschool in Arnhem.

Na de middelbare school doet ze haar bachelor Klassieke Muziek Piano aan het conservatorium (de ArtEZ hogeschool) in Zwolle waar ze les krijgt van Frank Peters. Daarnaast volgt ze compositielessen. Op de opleiding leert ze Hanke Scheffer kennen met wie ze sindsdien regelmatig optreedt als pianoduo Laverman&Scheffer.

Na een tussenjaar vervolgt Tamara haar studie met een interdisciplinaire master, waarbij ze in diverse Europese landen studeert. In deze opleiding werken componist en uitvoerder nauw samen en wordt geëxperimenteerd met nieuwe muziek en nieuwe technologieën waarbij diverse disciplines samenwerken. In oktober 2020 studeert Tamara af in Stockholm.

In een tijd dat de kunstsector bijna volledig op zijn gat ligt als gevolg van de coronacrisis zoekt zij haar weg als startend ondernemer. Zij richt zich voornamelijk op hedendaagse muziek met een mengeling van improvisatie, elektronica en film.

Deze veelzijdigheid komt haar nu goed van pas. Terwijl de uitvoeringen voor publiek vanwege corona stil liggen, maakt zij samen met anderen de voorstelling De Stille Stad, waarvoor zij het camerawerk deed. Deze stomme zwart-wit film gaat over drukkende stilte in bewogen tijden en zal binnenkort vertoond worden in filmhuizen.

Pianoles
Naast het uitvoerend musiceren en de diverse projecten geeft Tamara sinds 2015 piano- en compositieles. T2 is verheugd dat zij sinds kort het team van T2muziek versterkt.

Het met plezier leren bespelen van een instrument vindt Tamara belangrijk, maar ook het begrijpen en het zelf creëren van muziek probeert ze mee te geven. De focus ligt daarbij op heel goed luisteren. Uitgangspunt van de lessen is altijd dat de leerling zijn of haar eigen muzikale taal kan ontwikkelen.

Lijkt het je leuk om pianolessen te volgen bij Tamara? Binnenkort gaat zij op een tweede dag in de week lesgeven. Er is nog plaats voor een aantal nieuwe leerlingen. Voor meer informatie kun je contact opnemen via info@t2muziek.nl of tel.06 8355020.

Naar het overzicht