Klarinetles van Johan Naus

Bij T2muziek kun je klarinet leren spelen. Maar wat veel mensen niet weten is dat T2 hiervoor een van de beste klarinettisten van Nederland in huis heeft, namelijk Johan Naus.

Naus is 34 jaar oud en woont met vrouw en kind in Arnhem. Hij speelt klarinet in het Phion, orkest van Gelderland & Overijssel. Ook zijn vrouw speelt daarin, als fluitiste. Het leven van dit stel draait om muziek. Dinsdag tot en met vrijdag staan in het teken van repetities en het instuderen van nieuwe muziek. Op zaterdag en zondag zijn er optredens. Daarnaast is Johan vast lid van Ensemble88, dat zich toelegt op de hedendaagse kamermuziek. Als invaller speelt Johan in diverse orkesten, waaronder het Residentie Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ook geeft hij regelmatig masterclasses.

Waarom hij naast dit alles muziekles geeft aan beginners? Naus: “Ik miste het basale lesgeven gewoon heel erg.” Geboren en getogen in Limburg voelde hij zich als kind al aangetrokken door de plaatselijke harmonie en heeft hij daar klarinet leren spelen. Johan heeft er warme herinneringen aan, wat mede bepaalt dat hij, als een van de weinige van zijn collega’s, graag muziekles geeft aan beginners en amateur muzikanten. Johan: “Ik vind het allemaal leuk: van kinderen en volwassen die nog bij nul moeten beginnen tot mensen die al jaren klarinet spelen. Het is zo mooi om  de liefde voor muziek en speciaal de klarinet door te geven en te zien dat mensen zich daarin ontwikkelen en er plezier aan beleven. Het leuke bij T2muziek is de direct verbinding met de harmonie. De  jonge leerlingen kunnen meespelen in het Symfonisch Leerlingen Orkest en tieners en volwassenen kunnen toetreden tot de Heelsums Harmonie, wanneer ze dat willen. Samen naar iets toewerken is hartstikke leuk en vraagt behalve muzikale vaardigheden ook sociale interactie wat het extra interessant maakt. Wat Naus belangrijk vindt is ‘de klik’ met de leerling. “Ik wil altijd even weten hoe het met iemand gaat, hoe zijn dag/week is en hoe het met oefenen is gegaan. “

Kinderen, jongeren of volwassen die interesse hebben in klarinetles van Naus kunnen contact opnemen via info@t2muziek.nl. Voor wie Johan wil zien spelen: Voor wie Johan wil horen spelen, zie filmpje.
Wanneer er mensen zijn die graag in een klarinetensemble spelen, geef dat ook even door. Bij voldoende belangstelling wordt de oprichting overwogen.

Naar het overzicht