Heerlijk concert Barok aan de Rijn

Wat een mooi concert gaf het gelegenheidsensemble Barok aan de Rijn aan het eind van deze zondagmiddag in Doelum.

Na een workshop waarin zij twee dagen intensief repeteerden onder leiding van Annette Veltkamp gaven de 19 deelnemende strijkers een uitvoering voor familie, vrienden en belangstellenden. Annette dirigeerde en begeleidde het ensemble vanachter het klavecimbel.

Het ensemble ging van start met de ouverture uit de derde orkestsuite van Bach. Daarna begon het hoofdprogramma: de uitvoering van de Vier Jaargetijden van Vivaldi met Kees Hilhorst als eerste violist. Wat kan die man spelen, zeg!
Op de muur werden de bijbehorende sonnetten geprojecteerd, wat het publiek kon waarderen. De vrolijke lente met blije vogelgeluiden, de zomer met de wespen en horzels, het naderend onweer, de voetstappen van de jagers in de sneeuw; de tekst zorgt ervoor dat je het allemaal nog beter hoort.

Er werd afgesloten met Air en Gigue, wederom stukken uit de derde orkestsuite van Bach.

Wat een plezier om deze groep een uur lang te zien en horen spelen. En dan te bedenken dat ze elkaar gisterochtend voor het eerst ontmoetten. In twee dagen zo’n uitvoering neerzetten, is echt een hele prestatie. Het publiek van zo’n 50 man liet zich dan ook niet onbetuigd en beloonde het ensemble met een enthousiast applaus.

De workshop en het concert werden georganiseerd door de stichting Klavecimbel in Fusion. Deze stichting werkt aan de comeback van het klavecimbel. 

Naar het overzicht

Foto's uitvoering Barok aan de Rijn 2021: