Heelsumse stichting koopt klavecimbel

Een lang gekoesterde wens van de stichting Klavecimbel in Fusion ging vorige week in vervulling. Van donaties werd een klavecimbel gekocht dat vorige week onderdak kreeg in de studio van T2muziek in Heelsum.

 

Bijzonder is dat het klavecimbel hemelsbreed nog geen 150 meter verderop komt te staan. De vorige eigenaar Hiske Huitema uit Heelsum woont om de hoek bij de studio van T2muziek. Zij was het die twee jaar geleden aan de bel trok toen ze in de krant las dat de stichting Klavecimbel in Fusion geld inzamelde voor een nieuw te bouwen klavecimbel van de gerenommeerde bouwer Jan Kalsbeek. Huitema: “Mijn man die het klavecimbel bespeelde was overleden. Het door Kalsbeek gebouwde instrument stond werkeloos in de huiskamer, terwijl zij zo’n instrument zochten. Ik zou het nooit op marktplaats zetten en aan een vreemde verkopen, maar ik kende Annette Veltkamp van T2muziek en ik benaderde haar met het aanbod om het klavecimbel over te nemen”.

Dat aanbod kwam als geroepen want het bleek niet eenvoudig om met giften het benodigde grote bedrag in te zamelen voor een nieuw te bouwen klavecimbel. Dankzij donaties van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Rabobank Stimuleringsfonds en particuliere giften kon nu twee jaar later het klavecimbel van Huitema gekocht worden. Huitema is blij met de overdracht: “Het is fijn om te weten dat het instrument een goede bestemming heeft en dat er veel op gespeeld gaat worden.”

 

Oud instrument in nieuw jasje
De stichting Klavecimbel in Fusion werkt aan de comeback van het klavecimbel. Vroeger, in de tijd van Bach en Mozart was het klavecimbel enorm populair in de koningshuizen van die tijd. Inmiddels is het wat in de vergetelheid geraakt. Dat vindt de stichting jammer. Zij wil laten zien dat het klavecimbel ook prima in staat is om in de moderne tijd een rol te spelen. De bedoeling is het klavecimbel toegankelijk te maken door het aanbieden van lessen, begeleide repetities en workshops. Tegelijkertijd wordt een programma voor optredens ontwikkeld. Gedacht wordt aan concerten in de regio op toegankelijke locaties (bv. kasteel Doorwerth, kerken in de regio) met een programma van diverse muziekstijlen waarbij het klavecimbel centraal staat.
Klavecimbel in Fusion stelt het instrument beschikbaar voor de gemeenschap. Onder voorwaarden kan het gehuurd worden door musici uit de omgeving. T2muziek geeft het klavecimbel onderdak. Veltkamp van T2muziek is afgestudeerd klavecinist. Veltkamp: “Voor mij gaat een droom in vervulling. Ik verheug me erop om een breed publiek met de klanken van dit instrument kennis te laten maken en ben al bezig om moderne muziekstukken te bewerken voor uitvoering. Dat moet nog even wachten want eerst heeft het instrument een revisie nodig en wordt onze muziekstudio uitgebouwd zodat het klavecimbel beter tot zijn recht komt”.

 

Donaties welkom
De stichting Klavecimbel in Fusion gaat nog even door met het werven van donateurs. Voorzitter Johan de Jong: “Het instrument moet onder andere gereviseerd en verzekerd worden en er is een beschermhoes nodig. Hiervoor doen we nog een keer een beroep op de inwoners van onze gemeente. Help ons met deze laatste stapjes!”

Wie meer wil weten over het project of een gift wil doen, kan contact opnemen via infusionklavecimbel@gmail.com of neem een kijkje op de website: klavecimbelinfusion.com.

Naar het overzicht

  • Heelsumse stichting koopt klavecimbel