Contrabas leren spelen in Renkum

Vanaf juni is het mogelijk om bij T2muziek in Renkum contrabasles te volgen. Het docententeam is uitgebreid met een specialist op dit instrument, Reinout Hekel.

De contrabas is een imposant instrument. Was je vroeger toch vaak al wat ouder als je op dit prachtige instrument leerde spelen, tegenwoordig zijn er kleinere versies op de markt waardoor je ook als kind met dit instrument aan de slag kan. “De klank van deze kleinere instrumenten is flink verbeterd”, vertelt Hekel. “Je kunt nu volwaardig meespelen in bijvoorbeeld een jeugdorkest. Vanaf 7 jaar oud kun je al starten op dit instrument.”

Aanvankelijk speelde Hekel zelf viool, maar toen hij op zijn 17e iemand contrabas hoorde spelen raakte hij op slag verliefd op de klankkleur van dit instrument. Hij startte nog met de studie aardwetenschappen maar wilde eigenlijk vooral de hele dag contrabas spelen en stapte over naar het conservatorium, waar hij cum laude afstudeerde.
Hij speelde bij diverse beroemde orkesten in Duitsland, maar besloot terug te gaan naar Nederland omdat hij meer variatie wil dan fulltime in een orkest spelen. Hij wil het spelen in een orkest graag afwisselen met lesgeven.

Hekel: “Ik sluit aan bij de wens van de leerling. Volwassen leerlingen hebben vaak een gerichte vraag. Ze willen het repertoire van het orkest waarin ze spelen oefenen  of ze willen zich bijvoorbeeld toeleggen op een bepaalde muziekstijl, zoals jazz. Maar ik heb ook een man lesgegeven die op 65 jarige leeftijd voor het eerst contrabas ging spelen en dat nu als tachtiger nog steeds enthousiast doet.”
Bij kinderen werkt Hekel met een lesmethode waarbij hij het belangrijk vindt dat het duidelijk en behapbaar is en dat ze er vooral plezier in hebben. “Verder vind ik het belangrijk dat ze thuis oefenen en ontdekken hoe leuk het is om daarvan het resultaat te zien. Tijdens de les spelen we ook samen en doen we aan improvisatie. Ik vind het een mooie en uitdagende taak om bij te dragen aan de muzikale vorming van een leerling, bovendien vind ik lesgeven gewoon erg leuk.”

Daarnaast speelt Hekel regelmatig bij het Residentie Orkest in Den Haag. Nog liever speelt hij in wat kleinschaliger setting. In een orkest ben je onderdeel van een heel groot geheel. Ik houd van de variatie en de interactie die je in een wat kleinere groep hebt, zoals bij kamermuziek. Ik treed onder ander op als duo met een collega-bassist en speel in een kwintet.”

Over T2muziek is Hekel enthousiast: “Het mooie van deze muziekschool is dat er naast de (individuele) muziekles ook allerlei mogelijkheden zijn voor samenspel. Als je een beetje kunt spelen kun je als je wilt meedoen met het Symfonisch Leerlingen Orkest en later ook met het strijkersorkest.”

Mensen die contrabas willen spelen, voor het eerst of om zichzelf te verbeteren, kunnen voor meer informatie contact opnemen via info@t2muziek.nl Iedere leerling krijgt een gratis proefles aangeboden.

 

Naar het overzicht